Buikspek
Benodigdheden:
- BBQ met deksel
- Ca. 2 kg Buikspek
- 60 gram BigBoy Pork Powder
Voorbereiding;
Leg je stuk buikspek (zonder zwoerd) met de vetkant naar boven op een snijplank.
Maak vervolgens met een scherp mes snedes van een halve centimeter diep in de vetlaag. Doe dit zowel in de lengte als de breedte zodat er een mooi ruitvormig patroon ontstaat (patroon ca. 2 bij 2 cm).
Rub daarna de ingesneden zijde en wrijf de rub goed tussen de ingesneden vetlaag.
Draai de buikspek om met de vleeskant naar boven en rub ook deze zijde goed in, zonder hem in te snijden. Vergeet ook uiteraard niet de kopkanten te rubben.
Leg de buikspek nu met de vetkant naar boven toe in een schaal of vacumeer hem en leg hem vervolgens in de koelkast.
Voor een nog beter resultaat leg je de buikspek (in de rub) het liefst 24 uur van te voren in de koelkast.
Bereiding;
Richt je BBQ in voor indirecte garing, steek vervolgens de houtskool in de BBQ aan en zorg dat de temperatuur ergens tussen de 110 en 140 graden celcius is.
Leg de buikspek op het vleesrooster met een aluminium opvang bakje eronder voor het vet.
Gaar de buikspek tot 78 graden celcius (dit proces duurt ongeveer 3,5 á 4 uur) en zet daarna de schuiven open om de BBQ even goed heet te krijgen ca. 250 graden celcius.
De bovenzijde (de vetlaag) zal door deze hitte lekker krokant worden en snel verkleuren, haal hem eraf als de vetlaag donkerbruin gekleurd is.
Leg de buikspek vervolgens op een snijplank en dek hem af met aluminumfolie.
Laat hem even 10 minuutjes rusten en daarna... smikkelen maar!
Serveertip! Pannenkoek met buikspek